دیو بگریزد از آن قوم که قرآن خوانند
- حالا باید چه کاری بکنم؟
+ طبیعیه که شما قبلا یک سری کارهایی رو می کردی. و از الان می خواهی بررسی کنی که چقدر این کارها طبق پیشنهادات خدا بوده و چقدر نبوده. چقدر منطبق بر رفتار و سیره اولیا خدا هست و چقدر نیست. یکی از کارهای مهمی که باید تمرینش رو داشته باشیم اینه که روی خودمون و رفتارها و کارها و حرفها و فکرهامون مراقبت داشته باشیم. نزاریم هر حرفی الکی زده بشه و هر کاری بی هدف انجام بشه. به خودمون و کارهامون توجه کنیم. .... دیگه قرآن رو باز نکردی؟
- نه اون طور ولی کنار خودم نگهش داشتم. اگه قرآن رو همین طوری بدون اینکه معنی اش رو بفهمم بخونم فایده ای هم داره؟
+ نظر خودت چیه؟
- خب.. ممم نمی دونم فایده داره یا نه. ولی اگه معنی اش رو نفهمم چطوری می تونم بفهمم که خدا چه پیشنهادی بهم داده و من باید کارامو چه طوری انجام بدم.
+ فایده که داره. همین که آیات خونده می شه عبادت هست(1). دل رو نورانی می کنه(2). آرامش و رحمت بر خواننده اش فرو فرستاده می شه(3) و آثار و برکات زیادی داره. منتهی اونی بیشتر بهره می بره و از همه جلو می افته که بیشتر بهش عمل کنه(4).
- برای عمل کردن هم که باید بفهمیم که چی می گه.. پس با ترجمه بخونمش.
+ دقیقا. بله با ترجمه بخون. بی ترجمه بخون. هر طور که شده وقتی مدام خونده بشه، برکاتش هم اضافه می شه. یکی از برکاتش اینه که آدم اون احساس نزدیکی ای رو که دیروز گفتیم، بیشتر احساس می کنه. در مورد آیه دیروز به نتیجه ای رسیدی؟
- بله. فکر کردم روی رابطه معنی ولی و نزول قرآن، به این نتیجه رسیدم که چون ولایت یک جور سرپرستی است که نزدیک بودن را هم با خودش داره، پس این نزدیک بودن در مورد قرآن هم باید اجرا بشه. چون قرآن رو همون کسی فرستاده که گفته من نزدیک شما هستم. چطور بگم.. مممم .. یعنی یک جور انگار که من اگه بخوام خدا رو نزدیک خودم احساس کنم باید قرآنی که فرستاده رو نزدیک خودم قرار بدم.
+ رابطه قشنگی پیدا کردی.. نزدیک بودن ظاهری هم خوبه منتهی باید با قرآن انس پیدا کنیم. نزدیک بودن معنوی رو بهش می گن انس پیدا کردن. از درون باهاش نزدیکی حتی اگه کنارت نباشه.
- چطور می تونم با قرآن انس پیدا کنم؟
+ یک راهش اینه که اهمیّت و فضیلتِ تلاوت قرآن کریم برای ما روشن بشه و ببفهمیم که تلاوت قرآن، تکلم و سخن گفتن خدا با انسان است(5). اونوقته که حاضر نمیشویم که بین خودمون و قرآن فاصله بندازیم و از فیض عظیم آن محروم نمیشویم. راه دوم هم که عملیاتی تره و نیاز به استقامت داره.
- الان یعنی باید چی کار کنم دقیقا؟
+ دقیقا یعنی اینکه بری فکر کنی که قران از سمت کی نازل شده. برای چی نازل شده. با کی حرف زده. چه طوری نازل شده. نزول قرآن چه فایده ای برای ما انسان ها داره. حتی می تونی کتاب هایی هم که در این زمینه هست مطالعه کنی.
- مثلا چه کتابی؟
+ مثلا کتاب اشنایی با قرآن شهید مرتضی مطهری. می شناسی شون که. روز معلم و ای مجاهد شهید مطهر..
- بله بله. می شناسم. این کتاب رو از کجا بخرم؟
+ اول تو قفسه کتابهای مامان و بابا نگاهی بکن ببین شاید داشته باشن. جلد اول. همون چند صفحه اولش رو بخون که در مورد خود قرآن هست. اگه هم نداشتن تو اینترنت جستجو کنی و بزنی کتاب آشنایی با قرآن شهید مطهری، از سایت مجموع آثار خود استاد، می تونی این قسمت ها رو بخونی . . .
صدا رو قطع می کنم و می رم سراغ اینترنت و جستجو کتاب.. یافتمش.. بفرما برای شما هم می ذارم لینکش رو: «آشنایی با قرآن شهید مرتضی مطهری»
بااجازه تون من برم کتاب رو بخونم. بقیه اش باشه برای بعد. تازه کلی هم قراره فکر کنم رو اینکه این قران چطوری اومده و چرا اومده و برای چی اومده و ...
------------------------------
1. ایت الله جوادی آملی: " آن مقدار که برای شما میسّر است، قرآن تلاوت کنید و با این کتاب الهی مأنوس باشید؛ حتّی اگر معنای بعضی آیات و سورهها برای شما روشن نیست، باز هم قرآن بخوانید و با آن اُنس بگیرید، چون قرآن کلام آدمی نیست تا اگر کسی معنایش را نداند، خواندنش بیثمر باشد، بلکه نوری الهی است که خواندنش عبادت است؛ گرچه به معنایش آگاهی نداشته باشید. " ر.ک: نسیم اندیشه، دفتر اول، ایت الله جوادی آملی، ص 29
2. رسول اکرم صلى الله علیه و آله: یا بُنَىَّ لاتَغفُل عَن قِراءَةِ القُرآنِ- إذا أصبحت، و إذا أمسیت- فَاِنَّ القُرآنَ یُحیِى القَلبَ المیت وَ یَنهى عَنِ الفَحشاءِ و َالمُنکَرِ ؛ (البرهان فی تفسیر القرآن ج1 ،ص19) فرزندم از خواندن قرآن غافل مباش، زیرا که قرآن دل مرده را زنده مى کند و از فحشاء و زشتى باز مى دارد.
3. پیامبر صلى الله علیه و آله : ما جلس قوم فی مجلس من مساجد اللّهِ یَتْلونَ کِتابَ اللّه وَ یَتَدارَسونَهُ بَیْنَهُمْ اِلاّ نَزَلَتْ عَلَیْهِمُ السَّکینَةُ وَ غَشِیَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَ حَفَّتْهُمُ الْمَلائِکَةُ وَ ذَکَرَهُمُ اللهُ فیمَنْ عِنْدَهُ؛ (مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ح3788، ج3 ، ص 363) هیچ جلسه قرآنى براى تلاوت و درس در مجلسی از مساجد خدا برقرار نشد، مگر این که آرامش بر آنان نازل شد و رحمت دربرشان گرفت و فرشتگان در اطراف آنان حلقه زدند و خداوند در میان کسانى که در نزدش هستند، از آنان یاد کرد.
4. امام على علیه السلام: عَلَیکُم بِکِتابِ اللّه ... مَن عَمِلَ بِهِ سَبَقَ؛( نهج البلاغه(صبحی صالح) ص219 ، خطبه 156) بر شما باد رجوع به کتاب خدا (قرآن) ... کسى که به آن عمل کند از همه پیشى مى گیرد.
5. ر.ک: نسیم اندیشه، دفتر اول، ایت الله جوادی آملی، ص 28